פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099
דף הבית
טיפול בדיכאון
דיכאון: טיפול פסיכולוגי

דיכאון: טיפול פסיכולוגי

טיפול בדיכאון

אנשים רבים חווים דיכאון אשר גורם לסבל אישי רב המשפיע בראש ובראשונה על האדם עצמו ועל הסובבים אותו. סבל זה משבש את מהלך החיים התקין והפתרון המומלץ הוא התחלת תהליך טיפול בדיכאון. הטיפול הנו מרחב מאפשר, מכיל, מלווה ותומך במסע הריפוי והגדילה לכיוון התפתחות ותחושה טובה יותר.

ישנם מספר סוגי דיכאון ומספר אפשרויות טיפול. אם אתם סובלים מדיכאון, צרו איתנו קשר ונשמח לסייע לכם להתגבר עליו.

מעוניינים שנצור קשר?

קפצו לנושא:

איתמר פסקל מסביר: איך מתבצע הטיפול בדיכאון?

דיכאון כתגובה למשברי חיים

הסיבות להופעת הפרעת הדיכאון עשויות להיות רבות ומורכבות. כיום ידוע שהסיבות כרוכות בנטייה גנטית, מצב סוציו-אקונומי, מבנה אישיות, משברי עבר, דינמיקה משפחתית, חוסרים תזונתיים ותופעות לוואי של תרופות. לעיתים מדובר בתגובה ברורה למצב מסויים כגון אובדן אדם קרוב ולעיתים מדובר במצב מורכב רב בעייתי הכולל לדוגמה גם מרכיבי אישיות, מצב סוציו-אקונומי ומשבר משפחתי. ידוע כי לנשים קיימת נטייה גבוהה יותר מגברים לחוות דיכאון.

דיכאון עשוי להיות כתגובה למגוון דברים כגון אירוע טראומטי, משברי חיים וכדומה. ייתכן שזו תגובה נורמאלית למצבים של אובדן ואבל. עם זאת, אם הדיכאון מתמשך לאורך זמן רב מדי, תתכן פגיעה באיכות החיים ולכן חשוב לפנות לעזרה מקצועית.

ישנם מצבים של דיכאון קל יותר אך מתמשך לאורך שנים באופן מציק, ויחד עם זאת אינו מביא בהכרח לירידה משמעותית בתפקוד. דוגמאות לסוגי דיכאון: דיכאון לאחר לידה (גם לגברים), דיכאון קליני, דיכאון עונתי, דיסתימיה ועוד.

כיום ידוע ששני חומרים במוח בשם סרוטונין ונוראדרנלין אחראים להתפתחות דיכאון, ולכן הם מהווים את מוקד הפעילות של רוב התרופות האנטי-דיכאוניות הקיימות כיום. התשתית הביולוגית לדיכאון עדיין נחקרת, אך נהוג לומר כיום שקיים קשר בין חוסר במוליכים עצביים כגון סרוטונין ונוראדרנלין במרווחים הסינפטיים שבין תאי המוח.

בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בתחום הטיפול בדיכאון. במקרים רבים נמצא כי השילוב בין טיפול פסיכותרפי לסוגיו לטיפול תרופתי משיג את השיפור הטוב והממושך ביותר. טיפול פסיכולוגי דינמי עשוי לעזור במקרים מורכבים וכאשר נדרש טיפול שורשי יותר. טיפול CBT (קוגניטיבי התנהגותי) לדיכאון עשוי לסייע למטופלים הסובלים מדיכאון קל יותר.

דיכאון אצל נשים, גברים ומבוגרים: מה ההבדלים?

דיכאון אצל גברים

דיכאון הוא מילה טעונה בתרבות של היום. רבים משתמשים במילה זו, אך שלא בצדק, לכל סימן של חולשה ורגש מוגזם. זה נכון במיוחד לגבי גברים. גברים מדוכאים נוטים פחות מנשים להכיר בתחושות תיעוב עצמי וחוסר תקווה.

תחת זאת, הם נוטים להתלונן על עייפות, עצבנות, בעיות שינה ואובדן העניין בעבודה ובתחביבים. סימנים ותסמינים אחרים של דיכאון בקרב גברים כוללים כעס, תוקפנות, אלימות, התנהגות פזיזה ושימוש בסמים. למרות ששיעורי דיכאון בקרב נשים גבוהים פי שניים מאלו של גברים, גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר להתאבדות. במיוחד גברים מבוגרים.

דיכאון אצל נשים

לנשים שיעור דיכאון מעט גבוה מזה של גברים. נראה כי גורמים אובייקטיביים אצל נשים תורמים לכך, כגון דיכאון אחרי לידה, שינויים הורמונליים חודשיים, הריון והפלות. יחד עם זאת נראה כי נשים יותר מתקשרות ונעזרות בטיפולים שונים לעזור לעצמן, בעוד יותר קשה לאבחן גברים, והם פחות מגיעים לעזרה נפשית ביחס לנשים.

באשר לסימנים ולתסמינים, נשים נוטות יותר מגברים לחוות תחושות בולטות של אשמה, שינה יתר על המידה, אכילה מופרזת ועלייה במשקל. נשים גם נוטות יותר לסבול מהפרעה רגשית עונתית.

מחקרים שעסקו בנושא בפעילות הורמונלית כגון תסמונת קדם וסתית ובקשר לרמות לחץ ודיכאון, הראו כי ככל שיש יותר מודעות ועזרה סביבתית כך קיים סיכוי נמוך יותר לדיכאון. דיכאון אחרי לידה הוא נפוץ נוכח לידת התינוק, השינויים ההורמונליים והפיזיים, התשישות והשינוי המהותי החיים הכרוך באחריות כלפי התינוק. דיכאון אחרי לידה נפוץ בעיקר כאשר אין מערכות תמיכה כגון הורים, בן זוג תומך וכדומה.

דיכאון אצל מבוגרים

שינויים קשים בקרב מבוגרים, כגון שכול, אובדן עצמאות ובעיות בריאות, עלולים להוביל לדיכאון, במיוחד בקרב אנשים שאין להם מערכת תמיכה חזקה. יחד עם זאת, דיכאון אינו חלק נורמאלי של ההזדקנות. אנשים מבוגרים נוטים יותר להתלונן על בעיות פיסיות ולא על הסימנים והתסמינים של דיכאון רגשי, ולכן הבעיה לעיתים קרובות אינה מאובחנת. דיכאון בקרב מבוגרים קשור לבריאות לקויה, שיעור תמותה גבוה ועלייה בסיכון להתאבדות. לכן האבחון והטיפול חשובים ביותר.

תסמיני דיכאון וסימני אזהרה

העליות והירידות הרגילות של החיים מעידות על כך כי כל אדם מרגיש עצוב מעת לעת, אך אם הריקנות והייאוש משתלטות על החיים ואינן נעלמות, יתכן שאדם סובל מדיכאון, המקשה עליו לתפקד וליהנות מהחיים כמו בעבר. רק לעבור את היום יכולה להיות משימה מכריעה ולא פשוטה.

אך אין זה משנה כמה חוסר תקווה מרגיש אדם, ניתן לשפר את המצב. הבנת הסימנים, התסמינים, הגורמים וטיפול בדיכאון הוא הצעד הראשון להתגברות על הבעיה. אנשים רבים משתמשים במילה 'דיכאון' כדי להסביר סוגים שונים של תחושות עצב וייאוש, אלא שדיכאון הוא הרבה מעבר לכך.

חלק מהאנשים מתארים דיכאון כ'חיים בחור שחור', או תחושת אובדן ממשמש ובא. יחד עם זאת, חלק מהאנשים המדוכאים אינם מרגישים עצב כלל. הם עשויים להרגיש חסרי חיים ואדישים, או שגברים בפרט עשויים אף לחוש כעס, אגרסיביות וחוסר מנוחה. אין זה משנה מה התסמינים, הדיכאון שונה מעצב רגיל בכך שהוא משפיע באופן משמעותי על חיי היומיום, מפריע ליכולת לעבוד, ללמוד, לאכול, לישון וליהנות. תחושות חוסר האונים, חוסר התקווה, וחוסר הערך העצמי הם עזים וחסרי פשרות.

סימני ותסמיני דיכאון

דיכאון משתנה מאדם לאדם, אך קיימים מספר סימנים ותסמינים נפוצים. על מנת לאבחן דיכאון על תסמינים אלו שונים להופיע לכל הפחות למשך שבועיים:

  • תסמינים גופניים: ירידה או עלייה במשקל, עייפות, נדודי שינה (או בעיות אחרות בשינה כגון ריבוי שינה), רתיעה ממגע פיזי.
  • תסמינים רגשיים: עצבות, יאוש, תחושת חוסר אונים וריקנות, מצבי רוח, התכנסות חברתית וניתוק, צמצום, ירידה בחשק (גם המיני), אדישות, ביקורתיות והאשמה עצמית.
  • תסמינים קוגניטיביים: ירידה בזיכרון וביכולת הריכוז, קושי לקבל החלטות, מחשבות שליליות ואובדניות, דימוי עצמי נמוך, ייחוס כשלונות לעצמי, עיוותי חשיבה בנוגע לעצמי, קושי בהבנה רוחבית וארוכת טווח.

חשוב לזכור כי תסמינים אלו עשויים להיות חלק מהשפל הנורמאלי של החיים. אך אם התסמינים חזקים יותר ונמשכים זמן ארוך יותר, סביר להניח כי מדובר בדיכאון. כאשר תסמינים אלו מכריעים וגורמים להשבתה, זה הזמן לפנות לקבלת עזרה וייעוץ עבור טיפול בדיכאון.

מה כוללים התסמינים של הדיכאון?

  • חוסר תקווה, חוסר אונים.
  • התחושה כי המצב העגום לא ישתפר ואין שום דבר אותו אדם יכול לעשות על מנת לשפר את המצב.
  • איבוד עניין, אין עונג וכייף מפעילויות שנוהגים לעשות. נטייה להפסקת פעילויות שונות.
  • חוסר עניין בתחביבים, בילויים, פעילויות חברתיות או מין. איבוד היכולת לחושש שמחה והנאה.
  • הפרעת אכילה - שינויי תיאבון, ירידה או עלייה מהתזונה הרגילה של האדם.
  • הפרעת שינה - יקיצה מוקדמת או נדודי שינה או הפיכה של היום והלילה.
  • תסכול וכעס, מתבטא בחוסר סבלנות, עצבנות, ייתכן שאף פרצי זעם ואלימות.
  • עייפות כללית, חוסר חשק, תחושת כבדות.
  • תחושת חוסר ערך וביטחון עצמי נמוך. ביקורת עצמית שלילית.
  • אימפולסיביות (הימורים, שימוש בסמים וכו').
  • קושי בריכוז, קשיים בזיכרון, במיקוד.
  • תלונות פיזיולוגיות שונות כגון כאבי ראש.

מעוניינים שנצור קשר?

סוגי דיכאון: דיכאון קל, דיכאון עונתי, דיכאון וחרדה, דיכאון קליני

דיכאון מגיע בצורות רבות. קיימים סוגי דיכאון שונים בעלי תסמינים ייחודיים, גורמים והשפעות. הידיעה מאיזה סוג דיכאון אדם סובל, יכולה לסייע בהתמודדות עם התסמינים וקבלת הטיפול היעיל ביותר.

דיכאון קליני

מאופיין בחוסר היכולת ליהנות מהחיים ולחוות הנאה. התסמינים הם קבועים, החל ממתונים ועד חמורים. כשדיכאון זה אינו מטופל, הוא נמשך בדרך כלל חצי שנה. חלק מהאנשים חווים אפיזודה דיכאונית אחת בחייהם, אך מצב נפוץ יותר הוא הפרעה חוזרת ונשנית של דיכאון. יחד עם זאת, ניתן לעשות הרבה על מנת לשפר את מצב הרוח ולהפחית את הסיכון להישנות המחלה.

דיכאון קל

חוזר ונשנה (דיסתימיה). דכדוך נפש הוא סוג של דיכאון כרוני "בדרגה נמוכה". אדם חש מדוכא במתינות, אם כי יתכן שהוא חווה תקופות קצרות של מצב רוח נורמאלי. התסמינים אינם חזקים כמו תסמיני דיכאון, אך נמשכים זמן רב, לפחות שנתיים. תסמינים כרוניים אלו מקשים על החיים או על היכולת לזכור זמנים טובים יותר. חלק מהאנשים חווים אף התקפי דיכאון על הדיסתימיה, מצב המכונה 'דיכאון כפול'.

הפרעה דו קוטבית

סימנים, תסמינים וגורמי הפרעת מאניה דיפרסיה, מאופיינים בשינויים במצב הרוח. התקפי דיכאון חלופי עם התקפי מאניה עשויים לכלול התנהגות אימפולסיבית, היפראקטיביות, דיבור מהיר ומחסור בשינה. בדרך כלל, המעבר ממצב רוח קיצוני אחד לשני הוא הדרגתי, כאשר כל התקף מאניה או דיכאון נמשך לפחות מספר שבועות. במהלך הדיכאון, אדם עם הפרעה דו קוטבית מפגין תסמיני דיכאון רגילים. יחד עם זאת, הטיפולים לדיכאון דו קוטבי שונים ביותר. למעשה, תרופות נוגדות דיכאון עלולות להחמיר מצב זה.

למה קשה לטפל בדיכאון באופן עצמאי?

לאנשים רבים חסרים הכישורים הדרושים להתמודד עם לחץ ולאזן את התחושות. בניית מיומנוית רגשיות מסייעת להתמודד ולהתאושש ממצוקה, טראומה ואובדן. במילים אחרות, טיפול בדיכאון מסייע לזהות ולבטא את הרגשות באופן יציב יותר.

אם תמיכה מהמשפחה והחברים, שינויים חיוביים באורח החיים ובניית מיומנויות רגשיות אינה מספיקה, יש לפנות לקבלת סיוע מאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש. קיימים טיפולים יעילים רבים לדיכאון, כולל טיפול פסיכולוגי, טיפול תרופתי וטיפולים אלטרנטיביים. למידת האפשרויות תסייע לאדם להחליט מהו הטיפול הטוב ביותר למצבו וצרכיו הספציפיים.

סוגים מסוימים של טיפול בדיכאון מלמדים טכניקות מעשיות כיצד לנסח מחדש חשיבה שלילית וליצור מיומנויות התנהגותיות במאבק נגד הדיכאון. הטיפול מסייע אף לעבוד דרך שורש הדיכאון, להבין את הסיבה לתחושות אלו, מהם הגורמים לדיכאון ומה ניתן לעשות על מנת להישאר בריא.

טיפול נפשי לדיכאון

טיפול בדיכאון מתמקד בשני תחומים, טיפול פסיכיאטרי וטיפול פסיכולוגי, כאשר ידוע כי שילוב ושיתוף פעולה בין השניים מניב את הטיפול הטוב ביותר.

בתחום הפסיכיאטריה טיפול בדיכאון כולל תרופות מהדור החדש מסוג SSRI שמעכבות ספיגת סרוטונין (תרופה כגון ציפרלקס, רסיטל, סרוקסט) ותרופות מסוג SNRI שמעכבות ספיגת סרוטונין ונוראפינפרין. קיימים סוגים נוספים רבים, ישנים וחדשים, כגון טריצקליים, נוראדרינרגיים ומעכבי ספיגת נוראפיניפרין NRI.

 הטיפול בדיכאון כולל שתי אפשרויות מרכזיות:

  1. טיפול CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי – בשיטה זו נעשה ניסיון לעשות שינוי קוגניטבי תפיסתי אצל המטופל על מנת לשנות את תבניות החשיבה השליליות, לערער ולאתגר אותן ולראות באור קצת שונה את המציאות. העבודה היא בעיקר על דפוסי החשיבה הדיכאוניים הכוללים עיוותי חשיבה וראיית העצמי באופן שלילי. שיטה זו הינה ממוקדת וקצרת מועד יחסית לשיטה הפסיכודינאמית שמתבוננת על נפש האדם באופן רוחבי ועמוק יותר.
  2. טיפול פסיכודינאמי – בטיפול זה נעשה מאמץ למצוא את הסיבות העמוקות לדיכאון תוך פתרון קונפליקטים מודעים ולא מודעים. נהוג לשלב טיפול זה יחד עם אלמנטים קוגניטיביים התנהגותיים על מנת להגיע לתוצאה מייטבית לטיפול בדיכאון.

מעוניינים שנצור קשר?

טיפול בדיכאון - שאלות ותשובות נפוצות

מה גורם לדיכאון?

דיכאון היא הפרעה נפשית מורכבת, וכך גם הגורמים לה מגוונים ונוגעים ליחסים בינאישיים, ביטחון עצמי, אירועי חיים קשים ומשברים, ואף נטייה גנטית (תורשה) כטריגר להתפתחות של נטיות דיכאוניות. סיבות נוספות קשורות גם לטראומות, אובדן אדם קרוב, שינויים נוירולוגיים, גורמים סוציו-אקונומיים ועוד.

מהם התסמינים העיקריים של דיכאון?

דיכאון עשוי להתבטא בצורה שונה אצל נשים, גברים ואוכלוסיות מבוגרות. באופן כללי, התסמינים השכיחים יותר הם תחושות ריקנות, ייאוש ואובדן שמלוות את האדם, פגיעה בתפקוד היומיומי – שינה, עבודה, למידה ועוד, ירידה/עליה במשקל, מצבי רוח, חוסר ריכוז וזיכרון ועוד.

אילו סוגי דיכאון קיימים?

דיכאון הוא מושג כללי שמתייחס להפרעות נפשיות הנמצאות על פני סקאלה רחבה של גורמים וקבוצות אוכלוסייה: דיכאון קל/עונתי, דיכאון קליני מתמשך, דיכאון אצל נשים אחרי לידה, דיכאון אצל גברים בגיל העמידה, מאניה דיפרסיה ועוד.

אילו טיפולים מומלצים להתמודדות עם דיכאון?

כל הטיפולים הנפשיים לטיפול בדיכאון מסייעים למטופל להתמודד עם התחושות ולאזן את חייו בעזרת מיומנויות רגשיות שנבנות במהלך הטיפול. טיפולים כדוגמת אלו הם טיפול CBT – אימוץ טכניקות ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לטיפול בנטיות דכאוניות, טיפול פסיכודינאמי – העוזר באבחון וטיפול עמוק ויסודי של הדיכאון, וטיפול פסיכיאטרי המאפשר שילוב של טיפול תרופתי יחד עם טיפול נפשי.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר