פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099
דף הבית
טיפול בדיכאון
סימנים לדיכאון

סימנים לדיכאון

סימני דיכאון

דיכאון הינו הפרעה נפוצה, שיכולה לפגוע באדם בכל גיל ובכל שלב בחיים. דיכאון יאובחן רק לאחר שהופיעו סימנים של דיכאון לאורך תקופת זמן מוגדרת ובאופן רציף. דיכאון בדרך כלל גורם לירידה קיצונית ברמת התפקוד הכללי בחיים, וחולש על כל תחומי החיים.

אם אתם סובלים מדיכאון, פנו אלינו לאבחון מקצועי וטיפול.

מעוניינים שנצור קשר?

מה הסימנים לדיכאון - ואיך אפשר לזהות אותם?

  • בתחום הרגשי: תחושת מצב רוח ירוד מאוד שנמשכת כל הזמן, עצב גדול וחוסר תקווה. קושי ביכולת ליהנות, אין עניין בפעילויות שאמורות לגרום להנאה ושמחה, כיוון שאין יכולת להתחבר לרגשות או לאנשים שחווים שמחה והנאה. חלק מהלוקים בדיכאון מתפרצים בבכי כמה פעמים ביום וחלקם בכלל לא מסוגלים לפרוק ולבכות, זה משתנה מאדם לאדם ומיום ליום.ההתייחסות לדיכאון על ידי האדם שלוקה בו נעה בין שני קצוות – אלו שמדווחים על אי שקט ומתח פנימי שמלווים אותם כל הזמן, ומאידך אלו שמדווחים כי פיתחו אי אכפתיות ואדישות למה שקורה להם וסביבם. דרך כלל יש תחושה כללית של שנאה עצמית ותחושת אשם בכל הקשור לכניסה לדיכאון והשפעותיו, מה שמשפיע על הדימוי והביטחון העצמי לשלילה.
  • בתחום החשיבה / קוגניציה: דיכאון מתאפיין בפגיעה ביכולת הקשב והריכוז גם בעת ביצוע פעולות פשוטות ושגרתיות. מתלוננים על קשיים בזיכרון, ועל חוסר יכולת להיות החלטי, לעשות שיקול דעת ולקחת החלטה. אלו פוגעים ביכולת ללקיחת אחריות ושליטה ופוגעים גם הם בדימוי העצמי. בתקופת דיכאון החשיבה בכללותה מקבלת גוונים שליליים, ראייה שלילית לגבי חוויות העבר ופסימיות לגבי העתיד, לגבי שינויים שעלולים להתרחש והיכולת להרגיש טוב ולחיות חיים טובים יותר.
  • בתחום המוטורי-מוטיבציוני: רמת האנרגיה שיש לאדם הלוקה בדיכאון יורדת משמעותית ביחס לתפקודו הרגיל. רמת הפעילות יורדת בכל תחומי החיים: בפן החברתי, התעסוקתי, הפנאי, הלימודי, בחיי המשפחה, בפן התקשורתי ואף בכל הקשור לתחזוקה אישית והיגיינה. המוטיבציה הפנימית לעשייה, לקיחת חלק, להיות שותף למשהו, לייצר ולתחזק נפגעת משמעותית ונראית כמשימה בלתי אפשרית.כך שהלוקים בדיכאון פשוט אינם מתמודדים עמה ונופלים לפסיביות גדולה, לעתים אינם קמים מהמיטה ימים, מוותרים על פעולות שגרה יומיומיות פשוטות כגון צחצוח שיניים, הוצאת שקיות האשפה וכו'. כל אדם פעיל ופורה מעורר תחושת קנאה וכעס ומחזק את תחושת הבושה ומעורר את הצורך להימנע מהחברה ולהסתגר.
  • בתחום הפיזיולוגי: בהרבה מהמקרים דיכאון מופיע יחד תסמינים פיזיים שמטרידים יום יום. כאבי בטן, כאבי ראש, כאבים באזור החזה. הכאבים בדרך כלל חוזרים יום יום בשעות קבועות של היום. בנושא השינה ישנם שסובלים מנדודי שינה , מתקשים להירדם, מתקשים לחזור לשינה לאחר התעוררות באמצע הלילה וסובלים ממחשבות מטרידות שאינן מאפשרות להירדם. ומאידך ישנם שמרבים בשינה, ובשעות לא שגרתיות.גם בכל הקשור לאכילה ישנם כאלו שהתיאבון שלהם יורד והם יורדים במשקל ומאידך ישנם שמדווחים על אכילת יתר ובולמוסי אכילה. היצר המיני נפגע ואין תחושה של תשוקה, לעיתים נפגעת גם היכולת המינית.
  • מרכיב פסיכוטי: אצל חלק מהלוקים בדיכאון הוא מלווה בהתקפים פסיכוטיים שמתבטאים בהזיות, מחשבות שווא. בדרך כלל התכנים של מחשבות השווא וההזיות יהיו קשורות בכעס עצמי, אשמה, אסון מתקרב ומוות.
  • נטייה לאובדנות: אחוז מסוים מהלוקים בדיכאון הם בעלי נטייה אובדנית וחלקם אף ממשים זאת על ידי ניסיון/ניסיונות התאבדות. התאבדות היא הסכנה הגדולה ביותר בדיכאון ואחוזי ה"הצלחה" שלה גדולים יותר אצל גברים. ישנן התאבדויות שקדמו להן קריאות לעזרה והתראות וישנן כאלו שקורות מתוך דחף רגעי ללא תכנון מראש.גם שימוש מוגזם בתרופות, הרעבה עצמית, והזנחה עצמית הן דרכים מוסבות להתאבדות. כאשר יש נטייה להתאבדות יש חשיבות מכרעת לטיפול הפסיכולוגי שמאפשר לדבר בגלוי על הנושא ולעסוק בו, וכמו כן חשיבות מכרעת לסביבה אוהבת ותומכת של משפחה וחברים.

מעוניינים שנצור קשר?

איתמר פסקל מסביר: הטיפול בדיכאון קליני

חשוב לדעת - סימני הדיכאון וחומרתם משתנים לאורך זמן

לדיכאון ביטויים שונים בגילאים שונים: חשוב לציין כי בגילאים שונים יש הבדלים במאפיינים של הדיכאון. בילדות, דיכאון מתבטא גם בחרדות, התנהגות תלותית, פחדים ופוביות, והפרעות קשב. בגיל ההתבגרות הדיכאון מתבטא לפעמים במרדנות, שליליות ביחס אל העולם והחברה, שוטטות, מצבי חרדה, התמכרויות, הפרעות אכילה והתנהגות מינית מוחצנת. בגיל השלישי הדיכאון נראה כירידה בזיכרון וביכולת הריכוז, אבדן ההתמצאות ואפאתיה.

חומרת הדיכאון: ישנן ארבע דרגות של חומרה, כאשר אדם יכול לנוע בין הדרגות השונות במהלך התקופה שבה לוקה בדיכאון. טיפול בדיכאון נע בין טיפול ראשוני, טיפול פסיכולוגי ותרופתי ועד צורך באשפוז במחלקה פסיכיאטרית. ישנה רמה מתונה של דיכאון, רמה בינונית, רמה חמורה ללא פסיכוזה ורמה חמורה עם פסיכוזה. על מנת להחליט מה היא רמת החומרה יש לערוך שיפוט קליני שבודק את מספר הסימפטומים, אופיים וחומרתם.

קראו כאן על סוגי דיכאון, התסמינים שיעזרו לכם לזהות האם אתם סובלים מדיכאון, ואיך מטפלים בו >>

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר