פ"ת, חולון, ראשל"צ, רעננה 076-5994099
דף הבית
טיפול במשבר נפשי
טיפול בפוסט טראומה

טיפול בפוסט טראומה

טיפול בפוסט-טראומה

מדוע טיפול בפוסט טראומה חשוב כל כך?

פוסט טראומה הנו מצב רגשי של חרדה מתמשכת, המתפתח בתגובה לחוויה של אירוע לחץ קיצוני. בניגוד להפרעות חרדה אחרות, שלא תמיד ברור מה בדיוק גרם להן להופיע, הפרעה פוסט טראומטית מופיעה תמיד לאחר אירוע מובחן וברור.

בדרך כלל אירוע זה נחווה כאיום משמעותי המאיים על החיים, כגון פיגוע, מלחמה, אונס, אלימות, תאונה, מחלות וכדומה. האירוע נחווה כאשר ישנו פוטנציאל סכנה ממשית על החיים, גם אם הסכנה איננה התממשה. מצב של פוסט טראומה הוא מצב בו גם זמן רב לאחר אותו אירוע, כאשר הסכנה הממשית חלפה, האדם ממשיך להגיב בעוצמה רבה. במאמר זה נדון בנושא פוסט-טראומה.

לעיתים אנו מצליחים להתגבר על אירועים אלה בכוחות עצמינו, אך לעיתים האירועים לא מרפים, הם חוזרים ונשנים במחשבותינו שוב ושוב. הסימפטומים של הפוסט טראומה עשויים להתבטא בחוויה מחדש של האירוע הטראומתי, לעיתים באופן חודרני, הימנעות מדבר מה העלול להזכיר ולהציף מחדש את הטראומה, ועוררות יתר המתבטאת בעצבנות ניכרת, הפרעות שינה וקשיי ריכוז. כל אלו גורמים בדרך כלל לסבל רב ופוגעים באיכות החיים ובתפקוד התקין של האדם.

סובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית? צרו איתנו קשר וננסה לעזור לכם לחזור לשגרת חיים תקינה.

מעוניינים שנצור קשר?

גורמים להופעת פוסט טראומה

ידוע כיום כי כ-8% מהאוכלוסיה הסובלת מהפרעת פוסט טראומה, לרוב הינה בחתך של מבוגרים צעירים. הפרעת פוסט טראומה שכיחה יותר אצל נשים.

לרוב, החוויות הגורמות להופעת התופעה אצל גברים שונה מאוד מן החוויות הגורמות להופעת הפוסט טראומה אצל נשים, כאשר גברים נוטים לפתח אותה לאחר שנחשפים למצבי קרב קשים או חשיפה לאירועים מחרידים באירוע מלחמה. ואילו נשים נוטות לפתח את ההפרעה בעקבות אירועי תקיפה מינית או אונס.

הגורמים הידועים להתפתחות התופעה:

  • תקיפה מינית – אונס, הטרדה, התעללות
  • פיגוע רב נפגעים, טרור
  • תאונת דרכים
  • התעללות רגשית או גופנית
  • ניסיון רצח או חטיפה
  • חשיפה או שהייה באיזור לוחמה או אסון טבע בקנה מידה גדול
  • מוות או פגיעה של אדם קרוב
  • אבחנה של מחלה סופנית
  • חשיפה ישירה או עקיפה לאלימות, שוד, תקיפה וכדומה

כאשר מתרחש אירוע שקיימת בו סכנה, עולה בגוף תגובה של FFF – Fight, Freeze, Flight. מדובר בתגובה טבעית וטובה למצב, אך תגובה זה עולה שוב ושוב גם כאשר אין סכנה אמיתית. הנפש זוכרת את התגובה ומגיבה לכך זמן רב לאחר האירוע עצמו, ומתמירה אותו לחרדה פוסט טראומטית.

בזמן חשיפה לאירוע טראומטי, הנפש מוצפת בגירויים שאותם היא אינה יכולה להכיל ולעבד ולעיתים אותו אדם נאלץ להדחיק את המאורע המאיים ואינו מצליח להתמודד כהלכה. כאשר המצב נמשך לאורך זמן ומופיעים סימנים שונים גם לאדם הסובל מכך וגם לסביבה שלו, יש לטפל בכך ובמידת הצורך לפנות לטיפול פסיכולוגי.

הלומי קרב ונפגעי פוסט טראומה בצה"ל

לצערנו המצב בישראל ונסיבות החיים העלו את אחוז נפגעי הפוסט טראומה בארץ, הדבר נכון בעיקר לאלו שלקחו חלק פעיל באימונים, פעילויות מבצעיות ומלחמות (כגון מלחמת העולם הראשונה והשנייה, מלחמת ויאטנם, המלחמה בעירק, מלחמת יום כיפור, מלחמת לבנון הראשונה, מבצע צוק איתן ועמוד ענן ועוד).

חיילים רבים נחשפים במהלך שירותם הצבאי למצבי לחץ קיצוניים, לעתים עד כדי אובדן התפקוד. במהלך פעילויות אלו עלולים החיילים להיות חשופים לחוויות טראומטיות שונות. גם עשרות שנים לאחר החשיפה למראות המלחמה ניתן לפתח תגובות נפשיות קשות.

אצלנו במכון תל אביב לפסיכותרפיה, מטפלים מוסמכים עבור טיפול בפוסט טראומה שיסייעו לכם להתגבר על הקושי אותו אתם חווים.

איתמר פסקל

איתמר פסקל

פסיכולוג קליני וקב"ן במילואים

איתמר פסקל הוא פסיכולוג קליני מנוסה וקב"ן במילואים, מתמחה ומיומן בטיפול ב PTSD. לאיתמר ניסיון רב בטיפול פסיכולוגי עם אנשים הסובלים מהפרעת דחק פוסט טראומטית מנסיבות שונות והוא מלווה אותם בהצלחה בתהליך עד שובם לחיים תקינים ומתפקדים.

אבחון פוסט טראומה

אבחון הפרעת דחק פוסט טראומטית הינו מורכב, מכיוון שהוא דורש הערכה פסיכולוגית המתבססת על תיאורי הנפגע, שלרוב אינו שש לשתף ולדבר על החוויות הללו. הנפגעים מתבקשים לתאר את הסימפטומים, תחושותיהם ועוצמתם, ואף לעבור בדיקות רפואיות. אף על פי כן, אבחון פוסט טראומה מתחיל באיתור קיומו של אירוע טראומטי, ובבדיקה האם התסמינים הפוסט טראומטים עונים ל-3 מאפיינים מרכזיים:

  1. חזרתיות של הטראומה – האדם חווה שוב ושוב את הזכרונות הטראומטיים כפלשבקים. הזיכרונות נחווים במלוא העוצמה ומשחזרים שוב ושוב את הזיכרון הטראומטי כפי שהיה.
  2. המנעות והקהייה – האדם נמנע מכל מגע העשוי להיות קשור לאירוע הטראומטי, מנגיעה בנושא בשיחה ועד התקרבות פיזית או רגשית.
  3. עוררות פיזית – העוררות הפיזית עשויה לבוא לידי ביטוי בהפרעת שינה ודריכות יתר תמידית. לדוגמא: תגובתיות יתר לרעשים, לתנועות פתאומיות וקשיי ריכוז ולמידה.

חשוב לאבחן את הפוסט-טראומה בהקדם האפשרי, על מנת להתאים טיפול מתאים שיסייע בצורה המהירה והמועילה ביותר. טיפול בפוסט טראומה בשלבים הטריים לאחר האירוע מבטיח סיכויי הצלחה גבוהים יותר ודורש טיפול קצר יותר.

דרכי טיפול

ליבו של טיפול בפוסט טראומה הוא עיבוד החוויה הטראומטית באופנים שונים. באם אובחן אדם כלוקה בהפרעה, ניתן לבנות תוכנית טיפול בהתאם לצרכי המטופל, גם כאשר חלף זמן רב מאז אותו אירוע טראומתי. טיפול בפוסט טראומה יעשה לרוב באמצעות שילוב דרכי טיפול שונות:

טיפול תרופתי

קיימות מגוון של תרופות הרגעה ותרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI שעשויות להקל על הסימפטומים. הטיפול הפסיכיאטרי התרופתי נועד להקל על התפקוד היומיומי, ובתוך הטיפול הפסיכולוגי לאפשר לדבר ולעבד את החוויה הטראומתית למרות הקושי הרב והתחושה המציפה.

פסיכותרפיה

טיפול בפוסט-טראומה בחשיפה מבוקרת, המבוססת על ניסיון לעבד מחדש את החוויה הטראומתית, על ידי היחשפות לגירויים ולזכרונות המאיימים. הטיפול הפסיכותרפי מתמקד באירוע הטראומתי ומאפשר למטופל להצליח להפריד בין החוויה הטראומתית הממשית לבין חווית הפחד המתעוררת בעקבות גירויים נייטרליים מן היום יום. חשיפה במקום מוגן ובטוח עוזרת למטופל להתמודד עם החרדה ומחזירה לו את תחושת השליטה בחייו.

טיפול CBT

טיפול התנהגותי קוגנטיבי – מטרת הטיפול היא לזהות את הדברים מהם נמנע המטופל כדי לא לחשוב על האירוע, לבחון את המצבים המעוררים את הטראומה וכו'. בטיפול זה מנסים לאתר יחד מחשבות ואמונות מול אירועים או מחשבות הקשורות לטראומה. למחשבות אלו מעלים אפשרויות נוספות לדרכי חשיבה אחרות וכלים שונים להתמודדות.

טיפול CBT הנו יעיל בטיפול בהפרעת פוסט טראומה PTSD. באמצעות הטיפול נערכת גם תהליך חשיפה הדרגתית לאירוע הטראומטי, וגם בנייה של תגובות כך שתסייע למטופל להגיב בצורה שונה לזכרון של הטראומה באופן עקבי. טיפול CBT בטיפול בפוסט טראומה נמצא יותר יעיל ככל שזמן הטיפול סמוך יותר לאירוע.

שיטת EMDR

שיטת פסיכותרפיה לעיבוד מחדש המסתמכת על תנועות עיניים מהירות (נעשה בה שימוש בצה"ל ובצבא ארה"ב). להרחבה קראו כאן >

שיטת PE – Prolonged Exposure

תהליך טיפולי נפוץ במסגרת טיפול בפוסט-טראומה, כאשר מתבצעת חשיפה מדומיינת, לעתים גם מציאותית, לאירועים שונים הקשורים בטראומה. החשיפה נעשית איטי והדרגתי, מתוך הסכמה והבנה של המטופל, בתוך מרחב טיפולי בטוח ותומך. לאט לאט, בסיוע המטפל, האירועים שהיו טראומטיים הופכים ליותר נגישים ופחות מרתיעים, וכך חוזרת אט אט תחושת השליטה שאבדה.

שלב מאוחר יותר בטיפול זה הוא שלב בנייה מחדש של מחשבות ואמונות שקשורות לאירוע הטראומטי שחווה. בשלב זה המטפל מציע דרכי חשיבה והתמודדות אלטרנטיביים ובונים ומתן כלים טובים יותר להתמודדות.

במכון תל אביב לפסיכותרפיה יש צוות פסיכולוגים ומטפלים בעלי התמחות באבחון וטיפול בפוסט טראומה. לא פשוט לסייע לבד לבן משפחה הסובל מהפרעת דחק פוסט טראומטית, ועל כן אם אתם מזהים את הסימנים אצל בן משפחה שעבר טראומה, צרו איתנו קשר וננחה אתכם כיצד לפעול על מנת לסייע לו לשפר את מצבו.

הכותב: איתמר פסקל, פסיכולוג קליני

מעוניינים שנצור קשר?

Location Map
וואטסאפ התקשרו צרו קשר